En son 1998’de verem aşısı üreten ve o tarihten sonra aşı üretimine ara veren Türkiye, Kovid-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başarmıştı. Önümüzdeki dönemde biyolojik silahların kullanılma ihtimaline karşılık bu çalışmalar savunma anlamında son derece önem taşıyor. Bu nedenle üretim merkezinin inşa çalışmaları hızla devam ederken, “aşı üretim üssü” olarak planlanan yeni hıfzıssıhha merkezinin, çeyrek asır sonra Türkiye’nin bu alanda yeniden söz sahibi olmasını sağlayacak.
Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak merkez, aşının yanı sıra aynı zamanda bazı genetik ürünlerin de AR-GE ve üretim çalışmalarını yürütecek.
Akıllı bina teknolojisiyle donatılacak Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin devam eden inşa çalışmaları üç etapta ilerliyorke İlk etabın yıl sonuna kadar açılması hedefleniyor.
Bazı araştırma, üretim laboratuvarlarının yer aldığı bu bölümün yıl sonuna kadar hizmete sokulması hedefleniyor.
Merkez inşaatının ikinci etabında ise aşı üretim tesisleri yer alacak. Üçüncü etapta da cihazların satın alınması, montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılacak.