Ekmek ülkemizde en çok tüketilen besinlerden biri… Ancak günümüzde şişmanlık, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiği için kimileri tarafından kara listeye alınmış durumda… Peki hiç mi ekmek yememeliyiz?, Mutlaka yememiz gerekiyorsa hangi ekmeği, günde ne kadar tüketmeliyiz? Özellikle beyaz undan yapılmış, katkı maddesi içeren sağlıksız olanları tüketirsek hangi risklerle karşı karşıya kalabiliriz? İşte Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven’in bu sorularıma verdiği yanıtlar…
Ekmek alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Ekmek, kalorisi ve karbonhidratı yüksek, protein, lif, yağ, vitamin ve mineral açısından düşük bir besindir. Ancak günümüzde pek çok çeşidi olduğu için besleyici içeriği değişkenlik gösterir. Genel olarak bir besini ne kadar işlerseniz var olan besleyiciliği de düşüş gösterir. Yani buğday yetiştirirken gereğinden fazla tarım ilacı kullanılır, fazla öğütülüp faydalı yapıları ayıklanır, kaliteli maya kullanılmayıp ya da koruyucu faktörlerle raf ömrüne müdahale edilirse besleyiciliği azalır.
SAĞLIKLI OLANI SEÇİN
Yani o artık sizi tok tutan, zengin B vitamini içeriğiyle sinirleri, cildi ve günlük enerjinizi koruyan bir besin olmaz. Daha sağlıklı alternatifler daha pahalı evet ama biraz tasarruf yapayım derken karşı karşıya olabileceğiniz riskler sağlığınızı bozar. Çünkü ekmek katkı maddeleri tehlikeli olabiliyor. Örneğin ekmeğin kabarmasını sağlayan potasyum bromat hayvan deneylerinde böbrek ve tiroid kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Azodikarbonamid (ACA) hamurları ağartmak ve mayalamak için kullanılır. Ancak pişirildiğinde zararlı hal alır ve laboratuvar hayvanlarında kanserle ilişkilendirilmiştir. Bir de beyaz ekmek tükettiğimizde çoğu zaman daha yüksek miktarlara çıktığımızı fark ederiz.
Fazla işlenmiş olan beyaz ekmek tükettiğinizde kan şekeriniz kolayca yükselir bu da daha çok yemenizi beraberinde getirir. Bu dolaylı yoldan kilo artışınızı teşvik eder. Obezite ilk risk faktörünüz olabilir. Tabii zamanla obezite kaynaklı hastalıklar diye de adlandırılan tansiyon, şeker özellikle genetik yatkınlığınız söz konusuysa kalp ya da dolaşım sistemi, eklem rahatsızlıkları hatta depresyon gibi hastalıkları uyandırabilirsiniz.